Nuffnang-ADVertisemeNT

Assalamualaikum~~

Thursday, June 9, 2011

~~ Cuti - Holiday - dovolená - छुट्टी - bakasyon - festo - праздник - de vacances ~~







Assalamualaikum n hye ALL~~

todays entry takde pape nk cite something yg sensasi sangat, just one nice topic yang sume orang dalam dunia nih sangat menyukainya.. iaitu CUTI!!! hahahahaha.. takde orang dalam dunia nih yang membenci akan cuti.. haaa~~ tanyolah sapo2 yang tak suko cuti, semestinya ada something wrong somewhere dengan beliau~ ish3


~> 1st WEEK of CUTI <~
start ngan hari ahad (29 Mei 2011), aku takde buat pape melainkan ngadap laptop.. korang, jgn fikir yang bukan2, aku ngadap laptop bukan online FB tp mencari info2 yang berkaitan dengan gajet popular masa kini - telefon bimbit n sort of digital camera.. payoh jugop nok mencari ke info untuk semua material yang aku listkan nih~~ habih sume website ak survey.. and at last aku puas hati.. aku dah dapat 2 model phone yang aku agak berkenan di hati.. sehari je aku buat research nih.. keesokan harinya aku try search something yang related to novel yang akan aku blaja untuk semester 3 at IPG KDRI nih yaitu TO KILL A MOCKINGBIRD.. ade yang tulis summary, character profile and so on.. aku baca pon agak menarik tapi aku biarkan dulu.. nak tunggu sket agi...
Selasa~~ dalam pukul 12.00 aku on lappy.. lepas masukkan pass sume skali, aku klik Google Chrome.. selang beberapa minit... pppaaaaaaaaannnnnnnngggggg!!!! kilat berserta guruh yang sangat kuat memecah kesunyian suasana... aku berfikir sejenak.. (habis dah modem tuh, takdop ape-ape ah kalu kilat kuat gini gop.. memang ye sambor ke modem, tobak ah..) aku yang masa tuh ade kat dalam bilik terus keluar n tgk2, modem tuh dah pon KO~~ wargh!!! dah laa tak save page, abis sume skali research aku~!!.. sabar2.. nak wak guane, Allah nk bagi kita ujian~~ 1st week holiday aku beralih kepada aktiviti berkomputer kepada aktiviti menulis.. hehehe.. aku tukar plan, siapkan folder LDS Sem 2.. Miss SALMA nak kutip bukak sem 3 nih so kena siapkan sume skali~~ ade hikmah jugak modem rosak nih kan.. haaaa~~ ingat, bila ditimpa bencana, be positive, there must be something good behind it!! something that is very2 GOOD!!! kan kan kan~~...

~> 2nd WEEK of CUTI <~
start hari SABTU (4 JUN 2011)~~ 2nd week nih agak best and syok sebab my family and I nak balik kampoong!! PASIR Mas, KELATE~~ kitorang gerak from umah dalam pukul 10.30 pagi.. gerak awal sebab ada banyak tempat nak singgah.. kebiasaannya gerak lepas asar.. lepas singgah di beberapa destinasi terpilih (fuh, dh macam program jalan2 cari makan la pulak), my dad terus memandu ke arah KELANTAN DARUL NAIM melalui jalan pantai (lalu ikut IPG KDRI n LeBEST).. alhamdulillah kitorang sampai sane dalam pukul 5 petang.. sepanjang perjalanan, keadaan lalu lintas memang agak sesak.. this is because banyak keluarga lain juga turut sama ingin memanfaatkan masa cuti untuk pulang ke kampung halaman (aduhai, ayat macam karangan student standard 6).. takpe laa, keluar nanti aku ngaja diorang gak kan.. hehehehe.. actually, mak sdare aku dah plan untuk pegi mandi kolam keesokan harinya, tu yang jadi syok tuh.. hahahaha.. bes gak ah pegi mandi tp tak brape sangat.. swim kat TER lagi besh.. tp takdehal, janji leh eratkan silaturahim, tuh yang penting.. kan kan kan.. ~~huhuhuhu--- next day, my mom pegi Pengkalan Kubor.. biasa laa, businesswoman berjaya la katakan.. my mom ada jalankan bisnes kecil kecilan sket.. pinggan mangkuk sume ada.. biasanya aku akan ikot my mom sbb nak pegi survey JERSI2 kat sana tp aku tak pegi.. ye la kan, season pon dh abish, tnggal International match je sume so tak berapa nak pegi laa jawabnya.. aku stay je kat umah tok, layan ASTRO.. leh gak ilmu layan Discovery and NatGeo~~ besh!! on WEDNESDAY, kitorang dh siap packing untuk balik terengganu.. yang ni pon kitorang balik awal, dlm kul 10 pg.. biasa lepas asar gak.. balik awl coz my mom nak stop dkt telaga batin, she needs to be there utk memantau students SMK Wakaf Tapai yang join PraJambori Malaysia ke-12.. sbg preparation utk International Scout Jambory yang akan diadakan pada bulan November nanti bertempat di Kem Telaga Batin, Terengganu, Malaysia~~ international tuh... sampai je kat sana, sempat ah aku lepak kejap.. lepas siap smayang asar, kitorang balik umah... my mom cakap malam nanti aku kene jadi driver dia, sbb ada malam kebudayaan... we all move lepas maghrib, smayang isyak sana~~ sedang aku syok layan persembahan budak2, ade 2 orang student lebest panggil aku, ARIF and JIBEX~~ laa, ade budak lebest upenye kat sini.. pastu aku jumpa ngan CG MULIYADI and TCER ZUAINI!! wow!! cikgu2 bidong ade kat sini... CG Mulya ak memang slalu jumpa coz selalu lepak ngan ex-student LEBEST~~ kul 11 mlm, aku bwk kete pulang...
hari khamis~~ aku gerak ke KT TOWN utk mencari modem sbb yang lama dh rosak kene panah petir.. nak parking punye laa susah.. penuh kenderaan dalam bandar!!! sabar2.. finally aku jumpa gak port utk letak kete.. at first singgah kat TMPOINT, brader tuh cakap modem habih licing!! modem habih licing doh boh, dop tau ah sapa bile pulok~~ (dialog brader tuh).. aduyai, nak parking dh laa susah, smpai2, modem pulak ttakde.. sabar2.. so aku amik keputusan utk beli je kat kedai tepon.. last2 dapat jugak.. aku pon pulang dengan hati yang senang.. ade peristiwa yang lagi best happened masa aku on da way balik ttakyah cite ah.. di lain hari pulak yek~~ hehehehe
lepas habish setting sume skali, finally internet going on as usual~~ yeay!! dh bleh online!!! tu yang aku update blog tuh.. haaaa~~~ saja, bosan2..

~> 3rd WEEK of CUTI <~
haaaa, minggu nih aku tak tau lagi nak buat ape.. tapi aku rase cam nak sambung research pasal novel TKAM sbb yang last week punya postponed~~ so, aku mintak kawan2 doakan aku semoga aku jadik rajin utk habiskan novel ni yek~~ hehehehe.. aku pon doakan sume kawan aku rajin n sihat selalu.. AMIN~~

and not to forget, kpd sume peminat cite NORA ELENA, tgk cite tuh leklok yek, kalau nak syok, baca novel dia.. hahahaha.. aku dah baca~~ 


wuish, panjang kan aku mengarang.. takpe, korang bleh baca.. (",)
sekian saja nukilan aku utk tatapan sahabat2 yang disayangi~~
Assalamualaikum - muzark7

3 comments:

Syarafina Sabri said...

la mr k ore klate .

Pach said...

like this post! panjang berjela2 ye.. hehe..
sian ke abe Zark. wak leloh jah parking, modem abih licing.. HAHA

Ahmad Al-Muzakkir said...

fina: x ah, sayo bkn ore kelate.. umi sayo ore pasir mas.. sayo anok teganung cmpur2 kelate sket.. hehehe

pach: tu ah.. ak rasa mcm pnjg sangat je post nih.. hahaha.. dakpe, jupe modem hok laen.. laju doe!! hahaha