Nuffnang-ADVertisemeNT

Assalamualaikum~~

Saturday, August 13, 2011

~~Bila cinta berputik, ADAKAH DIA JODOHKU ? ~~

Assalamualaikum n hye alls~~ oleh sbb skang aku dalam mood jiwang2 sket, so entri hari nih adalah berkenaan CINTA.. biase ah, remaja.. slamat membaca~~


~~~~~~~~~~~>>>>>>>><<<<<<<~~~~~~~~~~~~~
"Tiada terfikir,
Terlintas Engkau akan tiba,
Membawa perangsang.
Tiada terfikir, Terlintas,
Engkaukan membuka,
Sempadan perasaan.
Bunga kembang bertali hati, Bunga kembang di puncak akli"
Begitu indah cinta, membawa perasaan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Akan tetapi diluah melalui boneka jasad serta lirikan mata, lidah kelu diam seketika, jantung berdegup pantas tidak mencemaskan tetapi indah.
Remaja pada awalan usia mereka merasakan diri mereka ingin dicintai dan ingin mencintai. Akhirnya mencari cinta. Cinta pada usia muda yang sering digelar cinta monyet.


Tidak kurang pula ketika mereka melangkah ke menara gading. Mitos memaksa mereka mencari pasangan sebelum mendaki anak tangga pentas konvokesyen, kononnya, menara gading tempat mencari pasangan hidup yang akan hidup bersama mereka selepas graduasi.
Akan tetapi, alangkah sedihnya cinta yang berputik dan berbunga-bunga akhirnya tewas, melebur membentuk luka yang pedih dan sakit. Sesak nafasnya!
Lebih teruk kesannya jika apabila mereka sedar (meskipun tidak mengakui atau tidak menunjuk) bahawa perjalanan kisah cinta mereka telah pun melangkaui batasan agama, bersentuhan, berkucupan, berkhalwat dan terlanjur. Malu dan kesal serta sedih kerana diri telah menjadi tidak suci dan kotor, akan tetapi orang yang bersama-sama untuk berkongsi kotor dan jijik tidak lagi bersama. Risau pula jika perbuatan mereka dikhabarkan.


Yang nyata dan pasti, kamu tidak terlepas dari pandangan Allah dan Allah mengetahui perbuatan kemungkaran kamu. Taubatlah!
Jika kamu merasakan dia jodohmu, adakah dia mengajak kamu kepada kebaikan lebih banyak daripada membawa kamu kepada kemungkaran?

Oleh sebab itu, saya ingin mengajak para adik-adik untuk berfikir sejenak apakah niat kita bercinta dan di mana kita mahukan ia berakhir? Terutamanya adik-adik yang bakal bergelar graduan.
Ketika cinta kamu berputik pada si dia dan kamu sendiri mengakui di dalam hati kamu bahawa kamu ada rasa sayang pada dia, dan hati kamu punya rasa cinta padanya, renung seketika, di mana kamu ingin meletakkan cinta Allah yang jauh lebih hebat dari dia.
Jika cinta Allah lebih kamu sayang, letaklah cinta Allah sebagai batasan pergaulan kamu.
Apabila kisah cinta mula melorot dari satu episod ke satu episod yang lain. Renung kembali apa salahnya kamu pada Allah dan apa ajarannya telah kamu ikuti?
Pada ketika itu, fikirlah adakah pernikahan yang kamu cari atau hanya suka-suka? Jika suka-suka, tiada cinta yang berharga dari kamu dan untuk kamu. Jika pernikahan yang kamu cari, maka tidak usahlah buang masa lagi. Dekatilah pernikahan kerana kamu perlu mencari keredhaan Allah.
Bersama keredhaan Allah, langkah-langkah kamu menghampiri pernikahan sangat mudah jadinya. Kadang-kala di luar jangkaan kamu. Namun, jika dugaan yang datang, tabahkan hati tetapkan niat kamu untuk mencapai keimanan yang lebih baik melalui pernikahan.
Kerapkan menunaikan solat sunat tahajjud dan istiqarah. Mohonlah ditunjukan jalan dan memastikan dialah jodoh kamu. Jika tidak diilhamkan bahawa dia adalah jodoh kamu, terima qada Allah, teruskan kehidupan dan persahabatan, serta carilah pasangan yang bakal menjawab istiqarah sebagai jodoh kamu.
Jauhi dari hati yang makin berbunga dan berputik cinta walhal kita sebenarnya jauh dari jodoh. Itu hanya melukakan hati yang sangat lembut ini.
Cinta sesama manusia tentu tidak setanding dengan cinta dari Allah S.W.T, tetapi, kerana cintakan Allah, kita mencintai manusia juga.
Cinta berputik biar bertapis. Agar diberkati dan diredhai Allah S.W.T.


so, pesanan kpd sahabat2 yang disayangi~~ bercinta lah 

KERANA ALLAH~~ sekian, wallahua'lam.. 


6 comments:

noor afiqah saidah kamarudin said...

terbaekkkkkkkkk~

Ahmad Al-Muzakkir said...

thanks kak haruhi suzumiya~~~ :-)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?c34f670cafaca51a37d9e7b4615dc661

Anonymous said...

amboi3 muzark,da pndai cter bab2 cinta yek skrg nih :)

Ahmad Al-Muzakkir said...

anonymous: hehehe.. baca sket2.. yela, kalu tgk remaja2 skang bercinta agak jauh drpd saranan syarak.. cinta tuh memang laa lumrah tp jgn smpai dikuasai nafsu~~ saje je post psl cinta2 nih supaya memberi kesedaran kpd yg tengah bercinta tuh... :-)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?c34f670cafaca51a37d9e7b4615dc661

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?c34f670cafaca51a37d9e7b4615dc661

narjihahmuslim said...

semoga kita dipertemukan jodoh yang terbaik untuk diri kita sendiri. membimbing terus ke syurga ALLAH.

AMIn. :)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?87cc9fc162c38c19bdf72956bf6f0bd8

Ahmad Al-Muzakkir said...

ji'ah:: insyaAllah-- semoga kite dapat ape yg terbaek::