Nuffnang-ADVertisemeNT

Assalamualaikum~~

Monday, May 28, 2012

[~~ “Mujahadah MUSLIMAT Berpurdah”~~]


Assalamualaikum dan salam sejahtera sahabat sahabiah yg ana kasihi sekalian… semoga sentiasa berada dalam lindungan rahmat Allah SWT. insyaAllah untuk entri yang seterusnya ana ingin cuba menukilkan sedikit pandangan peribadi ana terhadap golongan muslimat yang berpurdah ini… sebenarnya lama doh ana nok tulis pasal nih tapi dok mari idea… Alhamdulillah Allah swt beri ilham untuk ana beritahu ape benda mujahadah seorang wanita yang berpurdah-----
--------------------------------->>>>><<<<<---------------------------------

Apa itu MUJAHADAH, dan PURDAH ?

~ Mujahadah bermaksud berusaha untuk melawan dan menundukkan kehendak hawa nafsu.

~ Purdah pula ialah kain penutup muka untuk wanita yang hanya menampakkan mata sahaja.


--------------------------------->>>>><<<<<---------------------------------

Mujahadah seorang muslimat.

~ Di zaman mutakhir ini sangat susah untuk kita bertemu dengan muslimat yang memakai purdah ketika keluar dari rumah. Ade tak kita jumpa muslimat berpurdah masa pergi shopping di Mydin? GiANT? Ataupun Mesra MALL??? Jika ada Alhamdulillah tetapi kuantiti nya sangatlah sedikit… yang ramai ialah wanita beragama islam yang berpakaian tidak menutup aurat secara total… sebagai contoh, ade yang bertudung tapi pakaian ketat-ketat… ade yang pakai baju kurung, sangat comel tetapi sayangnya tak pakai tudung.. Nampak rambut, AURAT~ kalu kita tengok di kawasan sekitar Kuala Terengganu, sangat sukar untuk mencari muslimat yang benar-benar menutup aurat… Seorang yang menutup aurat secara sempurna adalah mujahidah sejati… KenAPA??? Kerana muslimat tersebut Berjaya melawan nafsunya.. NAFSU YANG BAGAIMANA?? Sudah menjadi fitrah dan nafsu wanita untuk sentiasa dipandang cantik… Muslimat yang melawan nafsu ini telah berjaya dalam proses mujadah diri untuk tidak dipandang cantik oleh lelaki-lelaki yang HARAM memandang mereka… disebabkan itulah mujahadah seorang muslimat sangat bernilai pada zaman sekarang… Ana memang mengagumi sikap dan semangat untuk berkorban muslimat2 nih supaya maruah mereka lebih terpelihara daripada pandangan LELAKI-LELAKI di luar… kalu nok lagi cantik, pakai purdah… Ya Allah, comel sunggoh.. ana memang dokleh laaa tgk muslimat berpurdah nih, comel dekpom (^^,)

--------------------------------->>>>><<<<<---------------------------------

MUSLIMAH BERPURDAH TU TAK CANTIK. Betul ke? ✿◠‿◠

Memang benar muslimah PERPURDAH itu tidak cantik.
muslimah BERPURDAH ITU tidak cantik pada pandangan lelaki mata keranjang kerana muslimah BERPURDAH ITU auratnya tertutup. Padahal lelaki itu hok jenis suka pada segala yang terbuka, yang boleh dilihat tanpa perlu menyingkap apapun. Jadi memang benar muslimah BERPURDAH itu tidak cantik. Tiada istimewanya kan??

muslimah BERPURDAH ITU memang tidak cantik pada pandangan lelaki mata keranjang namun pada pandangan ALLAH, muslimah BERPURDAH ITU adalah yang terindah. Pada pandangan Lelaki soleh pulok, muslimah BERPURDAH ITU adalah yang terbaik. 

Maka masih tidak istimewakah muslimah BERPURDAH ??
Itulah yang buatkan muslimah BERPURDAH teramat istimewa. TIDAK CANTIK tetapi INDAH. Bila indah pada pandangan ALLAH, maka tiada lagi hadiah yang lebih bermakna bagi seorang muslimah.. 


--------------------------------->>>>><<<<<---------------------------------

Mujahidah yg Istiqamah

Ana berharap agar Allah swt sentiasa menanam rasa istiqamah utk terus berpurdah dari semasa ke semasa… jika niat kita ikhlas, insyaAllah kita akan mendapat pertolongan-Nya+ muslimat perlu yakin bahawa setiap cabaran dan tohmahan yang diterima adalah tidak lain merupakan PAHALA yang Allah SWT nak beri kepada kalian… biar lah org kabo gape pon, jgn hiraukan… yang penting kalian semua tahu kenapa hendak berpurdah dan menutup aurat secara TOTAL… Teruskan usaha untuk menjadi MUSlimAT terbaik (^^,)
--------------------------------->>>>><<<<<---------------------------------

  • Alhamdulillah, stakat tu saja penulisan ana untuk kali ini… terdetik hati ana untuk menulis artikel tentang muslimat ini adalah kerana mereka mempunyai tarikan tertentu kepada ana sendiri… ana rasa diri ini lebih tenang melihat golongan minoriti seperti ini berbanding wanita ISLAM yang tidak menutup aurat… bagi Ana, golongan majoriti perlu sedikit sebanyak mencontohi akhlak muslimat ini untuk pengajaran bersama… kalu dok berpurdah pom dakpe doh, asalkan cover aurat dengan betul mengikut kehendak syarak…

*** tapi yang pastinya ana telah jatuh hati kepada muslimat-muslimat yang berpurdah… jangan salah faham, jatuh hati di sini bukan lah kata rasa nk bercinta selalu.. bukan.. maknanya, jika untuk memilih bakal zaujah nanti, ana lebih prefer kepada yang berpurdah… sebabnya mata hati ini rasa tenang melihat satu ciptaan Allah SWT yang sangat cantik itu ditutup auratnya dengan sempurna++ tapi kalau jodoh tuh tidak memihak kepada apa yang dihajati nk buat camne… kita REDHA saja  jadinya sape2 hok ade sahabiah2 berpurdah tuh boleh dah slow2… (“,)


Sekian wallahua’lam – Cg. Ahmad Muzakkir Mohamad


++Sedikit doa yang buleh amal 





“YA TUHAN KAMI, ANUGERAHKANLAH KEPADA KAMI ISTERI-ISTERI KAMI DAN KETURUNAN KAMI SEBAGAI PENYENANG HATI (KAMI), DAN JADIKANLAH KAMI IMAM BAGI ORANG-ORANG YANG BERTAKWA”


“O my Lord! Grant unto us wives and offspring who will be the comfort of our eyes, and give us (the grace) to lead the righteous”


[Surah al-Furqan, 25 : 74]



2 comments:

Dean Updike said...

Done reading :) Eh, maren ckap dah ada zaujah tp dlm entry ni baru nk cari. Hehehe ;p
InsyaAllah bro, jika kita mitok hk molek, Allah akn bg kita hk molek. Yg penting jgn pernah berhenti berusaha. Allah tau apa yg terbaik buat hambanya :)
Salam mujahadah ^^

fLuFF FArAH said...

assalammualaikum. nice entry. baru jer jumpa blog ni bila tak sengaja nak cari image wanita berpurdah kat google image . tup2 ade blog nih . hehe. dah follow dah . :)